Pälsvård

PÄLSVÅRD PERRO DE AGUA ESPAÑOL

Enklaste sättet att sköta en perropäls är att hålla den kortklippt och ren. Ju oftare man klipper desto lättare att sköta. Pälsen kommer inte att tova, den torkar snabbt efter bad. Den samlar inte så mycket skräp.

Klipp hunden med maskin gärna skär 4, som lämnar 9,5mm. Detta görs iaf 3ggr/år. Då blir hunden aldrig riktigt ”naken” och heller aldrig långpälsad och tovig. Däremellan ska man klippa med sax runt könsorgan och anus för att hålla den ren. Samtidigt kollar man så det inte är tovor mellan trampdynorna under tassen, om så är fallet tas dessa bort med en sax. Sedan känner man mellan tårna på ovansidan av tassen och om man känner att det finns tovor där skall även dessa klippas bort.

Tänk på att enligt rasstandarden så klipper man alltid hela hunden med samma längd på pälsen. Man fönar, borstar och frisyrklipper aldrig en perro, inte heller klipper man fram ögonen och låter resten av pälsen vara lång.

Jag tycker det är ofta folk lämnar in sin hund på ett trim och ut kommer en fluffig ulltuss som ser ut som en teddy. Tror tom att vissa kallar klippningen för Teddy.

Detta är helt FEL. Skulle du råka ut för detta tycker jag du skall kräva pengarna tillbaka, då är det ett trim som inte har en aning om hur en  perro skall se ut och då anser jag att de heller inte skall ta sig an den här kundkategorin

En del frågar hur ofta man kan bada dem med schampo. Svaret är att om man använder milda schampo så kan man i stort sett bada dem hur ofta som helst. Oftast räcker det att spola av dem med ljummet vatten. Annars kan det räcka att man schamponerar dem i samband med utställning eller klippning, eller när de är uppenbart smutsiga. Det finns inga regler för detta så du bestämmer själv.

Vill man ha längre/lång päls på sin perro så är det lite mer jobb såklart. Man måste hålla efter tovor och plocka bort ull om hunden får ull mellan lockarna. Ofta tycker jag att det är mest jobb de första 6 månaderna sen brukar lockarna ha hittat sin form och det blir mycket enklare.

Även här måste man hålla efter armhålor och hygienklippa dem. Bara för att de har lång päls skall de inte vara smutsiga och lukta illa. Den långa pälsen badas så ofta man vill den också, här gäller det bara att vara försiktig så man inte använder för varmt vatten och heller inte masserar och gnuggar den med handduk för hårt. Då gör pälsen precis som fårull, den filtar sig ovh blir till en tjock matta.

En sak som man skall tänka på är att rasen har väldigt olika pälskvalitet. Alla kan inte ha lång päls för de har för mycket underull, andra kan lättar bilda de där fantastisk lockarna.

Om ni vill ha mer kunskap och råd kring snygga långa  pälsar är det bara att kontakta Kennel Chiegas, chiegas.se där kan du även få din hund klippt och lära dig klippa den själv.